Dapatkan Mesej Bergambar di Sini

Terima Seadenye

Friday, 15 July 2011

Kasihnye Pada ALLAH SWT..

Fadhilat Bulan Sya’aban dan Nisfu Sya’aban

 Telah memberitahu kepada kami Abdullah bin Yusuf Telah memberitahu kami Malik daripada Abi An-Nadhri daripada Abi Salamah daripada Sayyidatina ‘Aishah telah berkata : Rasulullah S.A.W berpuasa sehingga kita mengatakan dia tidak berbuka dan baginda S.A.W berbuka sehingga kami berkata dia tidak berpuasa. Dan aku tidak pernah melihat Rassulullah S.A.W menyempurnakan puasa sebulan penuh melainkan pada bulan Ramadhan dan aku tidak pernah melihat baginda S.A.W banyak berpuasa melainkan pada bulan Sya’ban.
( Diriwayatkan oleh imam Bukhari di dalam sohihnya dan imam Muslim di dalam sohihnya )

2. Telah memberitahu kami Muaz bin Fudhalah telah memberitahu kami Hisham daripada Yahya daripada Abi Salamah sesungguhnya sayyidatina ‘Aishah telah memberitahunya dengan berkata : Nabi S.A.W tidak banyak berpuasa melainkan pada bulan Sya’ban, dan baginda S.A.W telah berpuasa sebulan penuh pada bulan Sya’ban. Dan adalah baginda S.A.W bersabda : Lakukanlah amalan yang mana kamu mampu membuatnya maka sesungguhnya Allah tidak membebankan ( mewajib )kamu sehingga kamu merasa berat dengan bebanan. Dan apa yang disukai oleh Rasulullah S.A.W adalah sembahyang(sunat) yang sentiasa dibuat sekalipun sedikit. Dan adalah baginda S.A.W apabila mendirikan sembahyang maka baginda S.A.W sentiasa berterusan di dalam berbuat demikian.
( Diriwayatkan oleh imam Bukhari di dalam sohihnya dan imam Muslim di dalam sohihnya)
3. Telah memberitahu kami Sufian bin ‘Uyainah daripada Ibn Abi Labid daripada Abi Salamah telah berkata : Aku telah bertanya Sayyidatina ‘Aishah tentang puasa Rasulullah S.A.W maka dia menjawab : Adalah baginda S.A.W berpuasa sehingga kami berkata : Sesungguhnya baginda S.A.W telah berpuasa dan baginda s.A.W berbuka sehingga kami mengatakan : Telah baginda S.A.W berbuka. Aku tidak pernah melihat baginda S.A.W berpuasa dari sebulan sahaja lebih banyak daripada puasa baginda S.A.W pada bulan Sya’ban. Kadang-kadang baginda S.A.W berpuasa Sya’ban sebulan penuh dan kadang-kadang baginda S.A.W berpuasa sedikit daripadanya.
(Diriwayatkan oleh imam Muslim di dalam sohihnya)
4. Telah memberitahuku Muawiyah bin Soleh daripada Abdullah bin Abi Qais sesungguhnya dia telah mendengar Sayyidatina ‘Aishah berkata : Bulan yang disukai oleh Rasulullah S.A.W yang mana baginda S.A.W berpuasa padanya adalah bulan Sya’ban kemudian disambung puasa pada bulan Ramadhan.
( Hadis ini sanadnya Hasan dan diriwayatkan oleh Abu Daud, An-Nasaei, Ibn Khuzaimah, Al-Baihaqi dan Al-Baghawi)
5. Telah memberitahuku Al-Maqburi daripada Abu Hurairah daripada Usamah bin Zaid telah berkata: Aku telah berkata : Wahai Rasulullah! sesungguhnya kau telah melihat engkau berpuasa pada bulan yang mana aku tidak melihat engkau berpuasa pada bulan yang mana engkau puasa padanya. Soal Rasulullah S.A.W : Bulan apa? Aku telah berkata: Sya’ban bulan diantara Rejab dan Ramadhan yang mana melupai manusia mengenainya(diangkat kepadaNya) segala amalan semua hamba maka aku lebih suka amalanku tidak diangkat melainkan bersamanya aku berpuasa. Mka aku berkata lagi: Aku melihat engkau berpuasa pada hari Isnin dan Khamis dan tidak mengabaikan kedua-dua hari itu.Sabda baginda S.A.W : Sesungguhnya segala amalan semua hamba akan diangkat pada kedua-dua hari itu maka aku lebih suka tidak diangkat amalanku melainkan bersamanya aku berpuasa.
( Hadis ini sanadnya Hasan dan telah dikeluarkan oleh An-Nasaei, Imam Ahmad dan imam Al-Baihaqi )
HADIS MENGENAI KELEBIHAN MALAM NISFU SYA’BAN
1. Daripada Makhul daripada Malik bin Yakhamir daripada Muaz bin Jabal daripada Nabi S.A.W telah bersabda: Sesungguhnya Allah ta’ala memerhati makhlukNya pada malam nisfu(pertengahan) daripada Sya’ban maka Dia akan mengampuni semua makhlukNya melainkan orang yang syirik atau orang yang bermusuhan.
( Hadis ini isnadnya Hasan dan dikeluarkan oleh Ibn Habban, Al-Baihaqi dan At-Thobarani )
2.Daripada Hisham bin Hassan daripada ( Al-Hasan daripada) Usman bin Abi Al-’As daripada Nabi S.A.W telah bersabda : Apabila tibanya malam nisfu (pertengahan) daripada bulan Sya’ban, pemanggil akan memang- gil : Adakah daripada mereka yang memohon keampunan maka nescaya diampun baginya ? Adakah daripada kalangan mereka yang meminta maka akan diberi? Maka tidak ada seseorang yang memohon sesuatu melainkan akan diberi melainkan penzina dengan kemaluannya ataupun orang syirik.
( Hadis ini isnadnya Hasan dan dikeluarkan oleh Al-Kharaiti, Al-Baihaqi dan imam Sayuti )
Penerangan Hadis
1. Hadis-hadis ini menjelaskan kepada kita bagaimana kelebihan bulan Sya’ban yang mana Rasulullah S.A.W sentiasa berpuasa bahkan melebihi bulan-bulan yang lain.
2. Hadis-hadis ini juga menerangkan bagaimana hukum berpuasa pada bulan Sya’ban iaitu sunat bukannya wajib. Oleh itu baginda S.A.W kadang-kadang berpuasa penuh sebulan pada bulan ini dan pada suatu ketika baginda tidak berbuat demikian. Kita perlu ingat bahawa setiap perbuatan Rasulullah S.A.W merupakan sunnah fi’liyyah (sunnah yang berasaskan perbuatan) yang boleh dijadikan hujjah di dalam mengeluarkan sesuatu hukum.
3. Baginda S.A.W juga menggalakkan kita agar di dalam melakukan sesuatu yang baik terutama dalam ibadat khusus seperti solat sunat, puasa sunat dan sedekah maka ia mestilah dilakukan secara berterusan walaupun sedikit. Kita kadang-kadang melakukan perkara ini secara banyak tetapi tidak berterusan dan ia dilakukan apabila timbulnya perasaan rajin sahaja. Ini menyebabkan kita kurang merasai hikmat dan kesan daripada amalan tersebut. Ini kerana apabila ia dilakukan secara berterusan akan mendatangkan kepada kita perasaan untuk menghisab dan menghitung diri sendiri secara berterusan dan ini akan melahirkan individu yang sentiasa berada dalam ibadat dan mengingati Allah setiap masa dan tempat sama ada ditikar sembahyang, ketika belajar mahupun ketika berkerja.
4. Galakan ini juga bertujuan untuk melatih dan membiasakan kita dengan berpuasa sebelum masuknya bulan Ramadhan yang memang kita mesti berpuasa padanya.
5. Baginda juga menekankan bagaimana seseorang muslim mesti percaya bahawa setiap amalan yang dilakukan bukanlah sia-sia malah ia akan diangkat kepada Allah untuk dihisab kualitinya. Apabila perasaan ini timbul sepanjang kehidupan dan peribadatan kita seharian akan menyebabkan kita semakin yakin kepada balasan Allah terhadap apa yang telah kita sama-sama tunaikan. Ini dapat menghindarkan diri daripada melakukan sesuatu ibadat sambil lewa dan penuh dengan perasaan malas dan juga mampu memberi peringatan agar jangan mendekati segala maksiat kerana setiap gerak laku kita diperhati dan dihisab oleh Allah Subhanahu wa Ta’ala.
6. Baginda S.A.W juga menjelaskan bagaimana adanya waktu-waktu tertentu yang mempunyai kelebihannya tersendiri seperti pada hari Isnin dan Khamis serta pada bulan Sya’ban terutama pada malam pertengahan bulannya. Baginda S.A.W juga mengajar kita agar menggunakan kesempatan yang ada dengan berdoa dan beribadah kepada Allah.
7. Islam mengajar kita agar menjaga masa dan menggunakan peluang yang ada untuk beribadat bukannya dihabiskan begitu sahaja disebabkan kita tidak merasa berdosa apabila tidak mempedulikan masa. Orang kafir mapu menjaga masa dan menggunakan masa untuk perkara berfaedah serta tidak kurang juga digunakan untuk mengatur strategi di dalam menyerang Islam. Adakah kita terus hanyut dibuai mimpi sedangkan musuh Islam telah lama merancang untuk menghancurkan kita.
8. Islam mahu melahirkan umat yang berkualiti dalam ibadat, masa dan pekerjaan yang mana ia tidak menyuruh kita sekadar menunaikan ibadat khusus seperti sembahyang, puasa dan bersedekah sahaja tetapi juga menekankan agar setiap ibadat yang dilakukan mampu melahirkan umat yang sedar siapa mereka dan apa tanggungjawab mereka. Ingatlah bahawa Rasulullah S.A.W pernah memarahi sahabat yang hanya mahu beribadat khusus sahaja sedangkan baginda S.A.W sendiri bukan sahaja merupakan orang yang kuat beribadat khusus, memohon keampunan malah baginda juga sebagai bapa, suami, ahli masyarakat dan juga yang paling besar dan berat adalah sebagai pemimpin negara. Semuanya dikira ibadat jika dilakukan mengikut landasan Islam. Kita jangan termakan dengan dakyah sesat golongan kuffar yang menyatakan ibadat adalah perkara yang berkaitan dengan sembahyang, puasa, haji dan ibadat khusus yang lain sahaja tanpa mempedulikan kewajipan kita yang besar seperti tanggungjawab terhadap kerja, keluarga, masyarakat setempat dan juga pemerintahan negara.
9. Islam mencela mereka yang syirik, berzina dan bermusuhan yang mana doa mereka tidak dimaqbulkan.
InsyaALLAH..

 

Darinye Kite Datang..Kepadanye Kite Kembali.. .

                                                        innalillahiwainnalillahirajiun..
 Semoga arwah adikku Muhammad Fadzly ditempatkan bersama2 para mukminin, syahidin, solihin, anbiya dan mendapat tempat tertinggi disisi ALLAH..alhamdulillah arwah berjumpa cinta hakikinya yg kekal...Jumaat, 15 July 2011dah masuk bulan ke7 adikku meninggalkan hamba, ibu , alang, yank, dachik, faten nadiya, ayahnda dan seluruh anak saudara, sepupu n sahabat handai arwah, serta semua orang yang kenal adikku amnye.. samaada yang dekat atau yang jauh. Sekejap je masa berlalu....masa yang meninggalkan kita tanpa menghiraukan samaada kita lalai atau taat pada YA RABB dan di mana semakin hari ajal semakin hampir dgn kita…Rasanya baru seperti semalam hamba mendapat berita kehilangan adik lelaki kesayangan yang banyak membantu tuhasanku sebagai abg long ketika hamba akur daif dlm agamamu hanye mengejar keseronokan dunia yg sementara..Bermula dari malam 25hb November 2010, tidak sekena mengena hamba swith off phone utk tidak diganggu setelah balik bertugas dari mengawal kenderaan kemalangan..hari itu hamba pulang awal..dalam jam 130am..adikku yg bongsu datang rumah dalam keadaan nangis yg teramat pilu..nk dlm keadaan yg tidak dikawal..lantas hamba tanye pdnye..nape fariz?? "Along angah dh x de..." ape nie?? kamu jangan main2..betol!!!!!! aku tergamam n lantas bersiap utk segera mengenal pasti ape yg berlaku..terus adikku fariz drive kete dgn laju tanpa hirau org lain terus ke rumah ibu utk jemput ibu..turun je dr kete hamba terus pelok n menangis teresak2 dlm dakapan ibu..ibu..ibu..angah betol ke dh x de???
adikku fariz menceritakan dlm kete dlm kami menuju ke Hospital Serdang..NAPE fariz?? along.. angah dh pergi!!nape??angah addcident kt kesas highway dan ayah yg berade tempat kejadian memaklumkan ADIKU ANGAH telah menghembuskan nafas terakhir dikilometer 37 kesas highway..pabila kenderaan motor yg dtunggang arwah merempuh belakang lori tangker..YA ALLAH..hanye padanye aku berserah dgn ketentuanmu..perjalanan hamba dari port klang menuju hospital serdang..kelihatan kawasan kemalangan yg dmaksudkan telah dbersihkan kesan2nye..kebetulan, sewaktu itu rakan2ku yg kerja longkai maklumkan melalui walkie talkie byk tempat addcident sewaktu itu..hamba mengarahkan melalui walkie talkie maklomkan mereka agar find tempat kejadian..hamba benar2 tidak menyangka berlaku pada adikku yg benar2 bertanggungjawab dlm soal kekeluargaan.. .sesampai saje hamba, fariz, ibuku dpekarangan emergency hospital serdang..terus hamba melulu ke wad kecemasan..dan hamba selak langsir..kelihatan jasad yg masih dbungkus dengan plastic hitam..juga berade dsitu ayahnda kami..terus memperlihatkan wajah ADIKKU FADLY yg amat hamba kasihi..hanye Allah SWT yg tau ape perasaanku dwaktu itu.. .ALFATIHAH..
 hamba membina kekuatan diri untuk memberitahu berita yg mengejutkan itu pada yg blom dmaklumkan ..hanya mampu berserah pada ALLAH….hanya mampu bergantung harap padaNYA mendengar rintihan doa kami….hanya mampu tawakal pada ALLAH….Arwah dimandikan & dikapankan oleh kakitangan hospital dan adik beradik yg lain jugak sepupu n ayahnda dn sedara mara..aku terus kerumah isterinye yg dlm pejalanan dr kuala lipis terus menuju kerumah meraka utk persiapan dan memaklumkan pd jiran tetangga yg lain..jam 1000am pagi keesokkanye..arwah descort oleh kami terus menuju ke rumah..ramai shabat handai, saudara mara n muslimin n muslimat menantikan jenazah pulang kerumah utk yg kali terakhirnya..setelah itu disembahyangkan lagi dmasjid pekarangan rumah arwah..YA ALLAH...hanye engkau yg SATU! AMEEN.. .sebak dadaku.. .nanti hamba kongsikan kronologi sebelom arwah dcabut nyawanye.. .Subhanallah..