Dapatkan Mesej Bergambar di Sini

Terima Seadenye

Thursday, 11 August 2011

SINARKAN WAJAH KITE DENGAN WUDUK YG SEMPURNA!


BISMILLAHIRAHMANNIRAHIM

HIKMAH BERWUDUK DENGAN NIAT YANG SATU

1. Ketika berkumur, berniatlah kamu dengan, “Ya Allah, ampunilah dosa mulut dan lidahku ini”.
Penjelasan nombor 1 : Kita hari-hari bercakap  benda-benda yang tak berfaedah.
2. Ketika membasuh muka, berniatlah kamu  dengan, “Ya Allah, putihkanlah muka ku di akhirat kelak, Janganlah Kau hitamkan muka ku ini”.
Penjelasan nombor 2 : Ahli syurga mukanya putih  berseri-seri.
3. Ketika membasuh tangan kanan, berniatlah kamu  dengan, “Ya Allah, berikanlah hisab-hisab ku ditangan kanan ku ini”.
Penjelasan nombor 3 : Ahli syurga diberikan  hisab-hisabnya di tangan kanan .
4. Ketika membasuh tangan kiri, berniatlah kamu  dengan, “Ya Allah, janganlah Kau berikan hisab-hisabku di tangan kiri ku ini”.
Penjelasan nombor 4 : Ahli neraka diberikan  hisab-hisabnya di tangan kiri .
5. Ketika membasuh kepala, berniatlah kamu  dengan,”Ya Allah, lindunganlah daku dari terik matahari di
padang Masyar dengan Arasy Mu”.
Penjelasan nombor 5 : Panas di Padang Masyar macam  matahari sejengkal di atas kepala.
6. Ketika membasuh telinga, berniatlah kamu  dengan,”Ya Allah, ampunilah dosa telinga ku ini” Penjelasan nombor 6 : Hari-hari mendengar orang  mengumpat, memfitnah dll.

7
. Ketika membasuh kaki kanan, berniatlah kamu  dengan.”Ya Allah, permudahkanlah aku melintasi titian Siratul Mustaqqim”.
Penjelasan nombor 7 : Ahli syurga melintasi titian  dengan pantas sekali.
8. Ketika membasuh kaki kiri, berniatlah kamu  dengan,”Ya, Allah, bawakanlah d aku pergi ke masjid-masjid, surau-surau dan bukan tempat-tempat  maksiat”
Penjelasan nombor 8 : Qada’ dan Qadar kita di tangan  Allah.
Ramai di antara kita yang tidak sedar akan hakikat  bahawa setiap yang dituntut dalam Islam mempunyai hikmah nya yang tersendiri.  

Pernah kita terfikir mengapa kita mengambil wuduk  sedemikian rupa?
Pernah kita terfikir segala hikmah yang kita  perolehi dalam menghayati Islam?
Pernah kita terfikir mengapa Allah lahirkan kita  sebagai umat Islam?
Bersyukurlah dan bertaubat selalu. Hantar artikel ini  kepada rakan-rakan yang lain.
 
Ikhlas kerana Allah.

"Rasulullah SAW pernah menjelaskan orang yang kuat dalam pandangan syarak ialah mereka yang berjaya mengawal perasaan ketika marah untuk mengelak daripada bencana lebih buruk. Dia boleh mengalihkan situasi marah itu kepada satu keadaan yang lebih baik."
Hal itu dijelaskan Abu Hurairah, bahawa Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Orang yang kuat itu bukan terletak pada kemampuan berkelahi, tetapi orang yang kuat itu adalah yang dapat mengendalikan diri mereka ketika sedang marah.” (Hadis riwayat Imam Ahmad) Islam mengajar umatnya bagaimana mengendalikan diri dalam keadaan marah supaya sifat marahnya itu tidak berlarutan. Antaranya jika seseorang yang sedang marah itu dalam keadaan berdiri, adalah lebih baik dia duduk.
Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud: “Jika salah seorang antara kalian marah sedang pada saat itu ia dalam keadaan berdiri, maka hendaklah ia duduk. Namun jika tidak hilang juga marahnya, maka hendaklah ia berbaring.” (Hadis riwayat Imam Ahmad).
Selain itu, mereka yang sedang marah juga boleh memadamkan kemarahannya dengan berwuduk. Dua perkara kelebihan wuduk, pertamanya membersihkan diri daripada kekotoran hati dan keduanya secara fizikal menyejukkan hati yang melahirkan ketenangan.
Hadis diriwayatkan Abu Daud yang bermaksud: “Sesungguhnya marah itu daripada syaitan dan sesungguhnya syaitan itu diciptakan daripada api dan api itu hanya dapat dipadamkan dengan air. Oleh kerana itu, jika salah seorang daripada kamu marah, maka hendaklah ia berwuduk.Mereka yang berjaya menahan amarahnya supaya tidak merebak akan mendapat ganjaran di sisi Allah di dalam syurga kelak, di mana mereka boleh memilih mana-mana bidadari yang mereka sukakan.

Perkara ini dijelaskan Rasulullah SAW melalui sabda yang bermaksud: “Barang sesiapa menahan amarahnya pada hal ia mampu untuk menumpahkannya, maka Allah akan memanggilnya di hadapan para pemimpin makhluk, lalu Allah memberinya kebebasan untuk memilih bidadari mana yang ia sukai.” (Hadis riwayat Tirmizi dan Ibn Majah)
Di samping mampu menahan sifat marah, seseorang itu juga perlu bersedia memaafkan pihak yang membuatkan mereka marah. Memaafkan kesalahan orang lain digalakkan bagi mengekalkan silaturahim dan keharmonian. Malah, sifat pemaaf meletakkan seseorang itu di tempat yang tinggi.
INSYAALLAH