Dapatkan Mesej Bergambar di Sini

Terima Seadenye

Friday, 22 July 2011

CINTA itu ape?? Ape Maknenye CINTA??

Bismilahirahmanirahim.. .
CINTA KITE PADA SESAMA MANUSIA!Terpanggil utk aku mencoretkan tinta blogku utk dkongsikan ape yg dcapai oleh akal pikiranku..saudara/saudari pengunjung blog yg amat aku hormati..Cinta itu merupakan fitrah manusia...siapa2 saje mahu dicintai dan mencintai...tetapi biarlah mencintai seseorang keranaNya, kerana dengan itu Allah akan memelihara cinta itu dalam keredhaanNya....Harus dingatkan.. cinta bukan kpd manusia saje..tetapi cinta n kasehnye kepada Allah itu adalah yang HAKIKI...Izinkan aku membahasakn diriku aku..nak dkatekan cinta itu buta..ade kebenaranye..hanye pembawakan cinta itu yang berbeza oleh sesetengah manusia sama ade lelaki maupon wanita..memang benar ade cinta pandang pertama yang boleh membuat sesorg itu sanggup mengorbankan apa saje utk menyampaikan perasaan kpd pasangan itu..aku percaya ramai dantara kalian pernah memiliki cinta..cinta bagaimana?? pada sape?? dan jenis cinta..ape yg nak dtekankan druangan ini adalah cinta terhdap manusia yg lain yakni melibatkn perasaan lelaki & wanita..CINTA itu indah utk kite tafsirkan menurut definisi islam yg ade..kerna cinta itu juga bisa membuat sesorg itu berubah dr yg sedia ade dik kerna cinta itu..sabagai contoh:- dr seorg yang nakal sikapnye, berubah sebaliknye kerna seorg yg amat dicintainye..begitu jugak sejarah cinta aku, dr aku seorg yg jujur,ikhlas, percaya n setia terputus cinta pertama yg dhalang tanpa sebab(akan dkongsikn kelak)..hayati perasaan cinta itu dgn penuh dlm n jgn sekali dsakiti maupon mencemarkan perasaan cinta itu dgn sikap2 yg kureng enak baik lelaki maupon wanita..nilai erti cinta itu dgn berpaksikan islam yg sebenar..pupok la perasaan cinta itu bersulam dgn Keindahan Cinta Kite Pada ILLAHI..insyaAllah pasti akan dsulami kesempurnaan hidup dunia n akhirat..berkat n keredhaan dari Allah SWT amat perlu dlm membina perassan cinta yg hadir bagi wanita maupon lelaki..hormati perasaan cinta itu dantara pasangan utk sebuah petemuan yg murni n abadi..kenali jiwa pasangan dgn rapat agar percintaan yg bakal dbina tidak putus dtgh jalan..tanam jiwa yg dalam bagi menangkis anasir2 syaitan yg menghasut utk kearah yg tidak baik..yg terkandas n terlanjur dpohonkan bertaubat utk mendptkn KEBESARAN CINTA dr ALLAH SWT.. .Wallahualam.. . tintaku buat pengunjungku..

Kata cinta dalam Al Qur’an disebut Hubb (mahabbah) dan Wudda (mawaddah), keduanya memiliki arti yang sama yaitu menyukai, senang, menyayangi.

Sebagaimana dalam QS Ali Imron : 14 “Dijadikan indah dalam pandangan manusia kecintaan kepada apa-apa yang diingini, iaitu: wanita-wanita, anak-anak, harta yang banyak dari jenis emas, perak, kuda pilihan, binatang-binatang ternak dan sawah ladang. Itulah kesenangan hidup di dunia dan di sisi Allah lah tempat kembali yang baik (syurga).” Dalam ayat ini Hubb adalah suatu naluri yang dimiliki setiap manusia tanpa kecuali baik manusia beriman maupun manusia durjana.

Adapun Wudda dalam QS Maryam : 96 “ Sesungguhnya orang-orang beriman dan beramal soleh, kelak Allah yang maha pemurah akan menanamkan dalam hati mereka kasih sayang ” jadi Wudda (kasih sayang) diberikan Allah sebagai hadiah atas keimanan, amal soleh manusia. Dipertegas lagi dalam QS Ar Rum : 21 “ Dan diantara tanda-tanda kekuasaanNya ialah ia menciptakan untukmu dari jenismu sendiri, supaya kamu cenderung merasa tenteram kepadanya, dan dijadikanNya diantaramu rasa kasih dan sayang. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda-tanda bagi kaum yang berpikir.” Dalam ayat inipun Allah menggambarkan ‘cenderung dan tenteram’ yang dapat diraih dengan pernikahan oleh masing-masing pasangan akan diberi hadiah (ja’ala) kasih sayang dan rahmat.

Dalam fil gharibil Qur’an dijelaskan bahwa hubb sebuah cinta yang meluap-luap, bergejolak. Sedangkan Wudda adalah cinta yang berupa angan-angan dan tidak akan terraih oleh manusia kecuali Allah menghendakinya, hanya Allah yang akan memberi cinta Nya kepada hamba yang dkehendakiNya. Allah yang akan mempersatukan hati mereka. Walaupun kamu belanjakan seluruh kekayaan yang ada di bumi, nescaya kamu tidak akan mendapatkan kebahagiaan cinta jika Allah tidak menghendakiNya. Oleh karena itu terraihnya cinta—wudda pada satu pasangan itu karena kualitas keimanan rohani pasangan tersebut. Semakin ia mendekatkan diri kepada sang Maha Pemilik Cinta maka akan semakin besarlah wudda yang Allah berikan pada pasangan tersebut.

Cinta inilah yang tidak akan luntur sampai di hari akhir nanti sekalipun maut memisahkannya, cinta yang atas nama Allah, mencintai sesuatu atau seseorang demi dan untuk Allah SWT.. AMeen.. .Erti Sebuah DOSA!! Ape Itu DOSA??

BISMILAHIRAHMANIRAHIM..

Kenali Ape Yang Dimaksudkan DOSA..

Memang semua manusia tidak terlepas dari dosa kecuali para nabi dan rasul kerana mereka bersifat maksum. Para nabi dan rasul juga telah Allah pelihara mereka dari melakukan maksiat. Allah juga telah menutup pintu syaitan kepada para nabi dan rasul contoh kisah Nabi Muhammad S.A.W yang telah dibelah dadanya oleh Jibrail untuk membuang darah hitam dalam hati dan dibasuh dengan air zam-zam. Manusia akan dihukum kerana melakukan maksiat tetapi apabila kita selidiki salah satu sifat Allah iaitu At-Tawwab(Maha Penerima Taubat), maka orang Islam digalakkan bertaubat seorang Allah menutup pintu2 taubatNya iaitu apabila matahari terbit di barat.

Allah tidak mengklasifikasikan tentang dosa besar dan dosa kecil dalam Al-Quran, tetapi pengkelasan dosa dibuat dengan sepakat ulama(ijmak ulamak). Salah satu cara untuk mengetahui samada dosa besar atau kecil ialah, apabila kita membaca Al-Quran ada ayat yang mengatakan bahawa Allah melaknat perbuatan tersebut, ulama mengatakan itulah dosa besar.

Untuk membersihkan dosa besar, kita diwajibkan bertaubat kepada Allah dan menyesal dengan perbuatan itu. Manakala ada hadis mengatakan bahawa dosa kecil boleh gugur dengan bersolat, berwuduk, dan juga melakukan perkara kebajikan. Wallahu'alam... 

**********************************************************************************
Sedikit Pengertian dosa dalam Islam ialah :

Balasan buruk kerana tidak patuh kepada perintah Allah swt dan melanggar larangan-Nya

Sebab-sebab mendorong kearah melakukan dosa:

a. Kejahilan mereka tentang ajaran agama sehingga tidak dpt membezakan yang hak(benar) dgn batil (salah).
b. Dipengaruhi oleh nafsu.
c. Tidak mempercayai hari pembalasan dan hari kebangkitan semula yang akan membalas setiap perlakuan manusia semasa di dunia
d. Kesempitan hidup seperti kemiskinan.
e. Tamak haloba terhadap harta benda dan kuasa.

Dosa terbahagi kepada 2 iaitu Dosa Besar dan Dosa Kecil

a. Dosa Besar

Kesalahan yang diberikan amaran azab yang keras oleh Allah swt di akhirat seperti derhaka terhadap ibu bapa dan diperuntukkan hukuman tertentu di dunia seperti membunuh.

b. Dosa Kecil

Kesalahan yang tidak diberikan amaran azab yang keras  di akhirat dan tidak diperuntukkan hukuman tertentu di dunia seperti melihat aurat orang yang bukan muhrim.

Akibat dari dosa
1. Masyarakat akan berada dalam kemunduran, kesesatan, dan lemah jika sebahagian besar masyarakat terdedah dengan dosa.
2. Kehidupan seseorang yang melakukan dosa  diselubungi ketakutan dan kebimbangan.
3. Tidak akan dipandang mulia oleh masyarakat.

petikan dr sumber Adzia90

Semoga mendapat hidayah-NYA..ameen..

KEBURUKKAN..Menyentuh atau Meminum Arak!!

                                                        Bismillahirahmanirahim..
                - Dengan Meminum Arak Tergolong Dari Dosa2 BESAR - 


Teman2ku yang singgah dlaman blogku inie..sedikit dkongsikan pada topik datas utk panduan bersame..Aku/Kite hanye la Khalifah yg hanye sementara menghuni bumi yg tersergam indah dr dasar bumi hingga la 7 langit bumi..Sewaktu kite hanye anak2 kecik tidak tau ape itu dosa maupon pahala..kite belom boleh mengenal dosa n pahala sehingga kite meningkat dewasa..dr alam kanak2 ke alam remaja..dari alam remaja ke peringkat dewasa..terus kite menerajui ketua rumahtangga serta menjadi seorang bapa,ayah,papa..Amat mudah utk kite memiliki dosa n pahala itu..berbuat jahat pasti la dpt dosanye..berbuat baik dapat la pahalanye..Selesai aku dalam persekolahan aku tanamkan azam utk membantu Ibubapaku pabila aku sudah berkerja kelak..bermula dari aku bekeje sebagai Penyambut Tetamu dsebuah hotel yg bertaraf 4 star dSubang Jaya..utk bulan yg pertama aku boring bekeje dsitu hingga la aku dpt menyesuaikan diri dsitu..dgn rupa aku yg ade la rupe sikit bg org yg pertama pengunjung hotel akan ketemu..ramai la jugak kenalan yg aku rapat hinggakan dr perkara yg aku x tau bole jadi tau..tidak la semua yg bekeje dlm perhotelan ini x baik..ade yg sempurna sikapnye..cume rakan2 office aku semuanye hepi go lucky..suke la clubing n lepak2 kt life band..habis je duty ptg jam 11pm pd malam minggu aku keluar bersame2 rakan opis aku..aku mengikut saje kemana mereka pergi sehingga aku pergi dsebuah club dbkt bintang..dhati pertama kali la katekan..aku seronok bile kesitu..hilang la letih seharian bekeje..rakan2 aku semuanye hepi2 x kire lelaki atau pon pempuan kami beseronok..dr seminggu hingga tiap2 minggu aku pergi menghiburkan diri bersame rakan2 tanpa hiraukan adik2ku n ibubapaku..habis duit aku belanje utk kepentingan aku..dari aku x kenal ape itu Arak..boleh aku teguk..tp tidak la aku smpai mabuk..terus menerus sehingga aku mengenali seorang wanita dr department coffee hse yg membuat aku tetawan ingin mengenalinye..nak dkatekan yg sempurna jugak rupanye..sopannye..dhotel tempatku bekeje..hingga aku dpt mengenalinye dan menghampirinye..aku dpt menjurangkan dgn rakan2 opis aku utk berhibur.. .seumor aku 18 tahun aku telah melibatkan arak masuk ke dalam tubuh badanku..ALANGKAH besarnye dosa aku tak dapat nk aku katekan dgn setitik arak pon dh sudah memadai dosanye tercatit pd bahu kiri aku..Astagfiruallah Alazim..duit cukup bulan habes utk berjoli tanpa hiraukan keperluan drumah bagi meringankan beban ibubapaku terhadap adik2ku yg maseh bersekolah..Alhamdulilah perkara inie berlaku hanye dalam tempoh 5 bulan saje..selepas dr itu aku sudah mule utk menghulurkan x byk sedikit pon okey pd ibubapaku..Inie satu dosa yg aku buat pd diri n merosakkan hati aku sendiri..pd pengunjung2 yg menjenggah catitanku inie..aku ucapkan terima kaseh kerna mase yg dberi bg berkongsikan serba sedikit pengalaman utk dceritakan..pesananku, perhatikan adik2 n ahli famili kite dr meminum air kotor nie..nasehat pada rakan2 akan dosanye menyentuh apalagi meminumnye..Nauzubillah.. -Ya Allah..Jauhkan La Aku Dari Mengulangi Dosa Inie- Ameen


SUDAH DINYATAKAN negatifNYE.. .

ADA bermacam-macam keburukan meminum arak, namun manusia terus meneguk ‘air kencing syaitan’ itu kerana kononnya ia memberi nikmat pada peminumnya.

Cakaplah apa saja seperti apabila diminum dengan banyak, arak boleh merosakkan selaput lendir perut dan menjadi racun yang meresap dengan cepat ke dalam bahagian tubuh manusia terutama jantung dan buah pinggang, boleh menjadikan sesak nafas atau mengakibatkan kematian mengejut akibat tekanan kuat kepada hati dan jantung, semua amaran itu tidak mampu menakutkan peminum arak.


Imam Muslim, Ahmad, Abu Daud dan Termizi meriwayatkan hadis baginda bermaksud: “Sesungguhnya khamar (arak) itu bukanlah ubat tetapi ia penyakit. Sesungguhnya Allah menurunkan penyakit dan ubat. Dan menjadikan buat kamu penyakit dan ubat, maka hendaklah kamu berubat tetapi jangan kamu berubat dengan yang haram.”

Walaupun peringatan demi peringatan diberikan, ramai umat Islam mengambil minuman itu di atas pelbagai alasan, kononnya untuk meraikan sesuatu peristiwa, bergembira di pusat hiburan, melupakan seketika masalah, berubat, gaya dan prestij, terikut-ikut dengan orang lain atau sekadar minum suka-suka.

Lebih malang lagi, budaya minum arak di kalangan umat Islam semakin berleluasa, bebas dan terbuka di negara ini yang menjunjung Islam sebagai agama rasmi.

Banyak juga umat Islam yang menjual atau bekerja di premis yang menjual arak sedangkan Rasulullah melaknati arak itu kepada sesiapa saja “Yang memerahnya, yang diperah untuknya, yang meminumnya, yang membawanya, yang dibawa kepadanya, yang menuangkannya, yang menjualnya, yang membelinya dan yang dibelikan untuknya.” (riwayat Termizi dan Ibnu Majah).

Hakikatnya, haramnya arak itu adalah satu larangan besar dalam Islam hingga arak itu dianggap satu daripada tujuh dosa besar. Malah, umat Islam juga dilarang sama sekali untuk duduk dalam satu majlis yang ada menghidangkan arak.

Imam Ahmad meriwayatkan sabda Nabi Muhammad yang bermaksud: “Barang siapa yang beriman kepada Allah dan hari akhirat, maka janganlah dia duduk pada suatu hidangan yang ada di situ minuman khamar.”

Pada zaman yang serba maju ini, semakin ramai umat Islam yang melanggar batasan termasuk dalam soal makan minum masing-masing. Kita seolah-olah lupa bahawa manusia diberikan pelbagai pilihan minuman yang jauh lebih enak dan berkhasiat. Malangnya, masih ramai antara kita yang memilih untuk minum minuman keras yang jelas membinasakan peminumnya.

Mungkin sudah sampai masanya bagi mereka yang minum arak untuk berhenti dan mereka yang tidak minumnya mengingatkan diri sendiri, keluarga, saudara-mara dan rakan taulan bahawa arak itu mesti dibenci kerana sesungguhnya ia adalah haram dan membinasakan.

"Serulah ke jalan Tuhanmu (wahai Muhammad) dengan hikmah kebijaksanaan dan nasihat pengajaran yang baik, dan berbahaslah dengan mereka (yang engkau serukan itu) dengan cara yang lebih baik; sesungguhnya Tuhanmu Dialah jua yang lebih mengetahui jalan orang yang sesat dari jalan-Nya, dan Dialah jua yang lebih mengetahui akan orang yang mendapat hidayah petunjuk."
(Surah an-Nahl: ayat 125)