Dapatkan Mesej Bergambar di Sini

Terima Seadenye

Thursday, 28 July 2011

KEMBALI LAGI suasana riuh di BAZAAR RAMADHAN

BISMILAHIRAHMANIRAHIM
suke dkongsikan bersame..
agar jangan dlupe pada yg lebih memerlukan ketika berbazaar..


      TITIPAN INIE BUAT DIRIKU DAN JUGAK TEMAN2KU YANG SUDI ZIARAH BLOG INIE!

Andai Saya, Engkau, Awak, SESAT!!

BISMILAHIRAHMANIRAHIM..

Dapatkan Mesej Bergambar di Sini


Muhammad bin Basyir berkata:
Semalam kamu lewat sebagai saksi yang adil.
Harimu ini juga menyaksikan perbuatanmu.
Jika semalam engkau berbuat buruk.
Lipatkanlah kini dengan kebaikan, engkau terpuji.
Jangan kau tunda perbuatan baikmu sampai esok.
barangkali esok akan datang namun engkau telah tiada.

Segera & Sentiasa Mengingati Allah Swt

"Dari Abu Hurairah r.a katanya: Saya mendengar Rasulullah SAW bersabda: Demi Allah! Saya meminta ampun dan bertaubat kepada Allah dalam sehari lebih dari tujuh puluh kali."

Bayangkanlah, jika Rasulullah SAW yang merupakan seorang kekasih Allah yang dimuliakan oleh-Nya dan bersifat maksum serta dijamin mendapat keampunan Allah SWT akan dosa-dosa baginda SAW yang terdahulu serta akan datang masih lagi bertaubat lebih dari tujuh puluh kali setiap hari, bagaimana pula kita sebagai hamba Allah yang tidak pernah terlepas dari berbuat salah dan silap?

Firman Allah SWT dalam surah an-Nisaa ayat 17: "Sesungguhnya taubat yang diterima oleh Allah hanya bagi orang-orang yang melakukan kejahatan disebabkan (sifat) kejahilan kemudian (ketika mengetahui perkara itu dosa) mereka segera bertaubat, maka (dengan adanya dua sebab itu) taubat mereka diterima Allah dan (ingatlah) Allah Maha Mengetahui lagi Maha Bijaksana.

Telah kau lakukan dosa yang kau inginkan
kau tunda juga taubat di masa datang.
sedang mati datang di saat tiada di duga.
itu bukan perbuatan orang yang berakal.

Jelaslah bahawa sifat orang-orang yang beriman itu apabila mereka melakukan kesalahan dan dosa, maka mereka bersegera mengingati Allah SWT dengan memohon keampunan daripada-Nya. Sebagaimana dalam firman Allah SWT dalam
surah al-Imran ayat 135 :
Dan juga orang-orang yang apabila melakukan perbuatan keji atau menganiaya diri sendiri, mereka bersegera mengingati Allah lalu memohon ampun akan dosa mereka dan sememangnya tidak ada yang mengampunkan dosa-dosa melainkan Allah, dan mereka juga tidak meneruskan perbuatan keji yang mereka telah lakukan itu, sedang mereka mengetahui (akan salahnya dan akibatnya).
(Surah Ali Imran 3: Ayat ke 135)

Mencari Kepuasan Hidup ATAU Bersyukur Kite Dengan Ape Yang Ade??

Bismilahirahmanirahim
ADAKAH aku/kita tidak bersyukur dgn pemberiaanye yg ADE!!

Sekali dbaca tajuknye amat mudah dfahami..bile dperhalusi ayat2nye membuat Z merase merenung sejenak arti akan hujah yg bakal Z perdendangkan..roda2 kehidupan kite sebagai manusia sering mengundang kpd perkara2 yg membuatkn kite ingin mengetahui, ingin memiliki, segale2nye ingin ddampingi dan sebaliknye..Z sebagai khalifahnye jugak tidak lari dr bersikap KEINGINAN n KEMAHUAN..Keinginan itu mungkin dalam sedar kite telah memiliki n medampingi perkara itu..hanye Z tidak menilainye..dr aspek kemahuan itu amat berbeda sekali jika z nilaikan..Sekali sekali merenung dalam diri,teringat zaman kanak2,zaman sekolah,zaman study,zaman bekerja,zaman bujang2 dan sebaliknye,namun sentiasa merasakan diri kita belum dapat kepuasan yang sebenar.Bersyukur jika dibandingkan dengan kekurangan orang lain dan berazam bila melihat kelebihan orang lain.Tapi sampai bila untuk kita berasa tidak puas dengan kehidupan kita?Apa yang kita cari dalam hidup sebenarnya?Berat persoalan nie jika dhitung belakang depan amalan kite..
Inielah dkatekn manusia, yg menjadikan dunia ini beraneka ragam dan pelbagai perilaku...kemahuan n keinginan itu harus membuat kite bersyukur dgn ape yg ade maupon ape yg x de..kepuasan hidup dlm apa persoalannya? kalau dalam kete/moto, kekadang rasa macam tak puas, tapi bila dah pakai yg lain, rasa yg terdahulu lagi baik. Kewangan? Kepuasan macam mana yg di cari .... kebebasan dari hutang? or mampu beli apa saya yg saya mahu? Nanti terlalu banyak duit pun hidup dah tak bebas .. tiada kepuasan dlm kehidupan pulakkk! So kehidupan dan kepuasan adalah reletif, kita kena belajar dlm mensyukuri hidup ini dan enjoy our life sementara boleh enjoy..dlm kite berenjoy jgn kite lupe batasan kite sebagai seorg yg Beragama Islam..batasan2 pergaulan dlm keinginan jgn lupe djagai..yg pasti bersyukur kite kpd Illahi dgn ketentuanye..YAKIN la..segale yg dmiliki n dkehendaki semuanye dari Allah SWT..lagi dekat kite padanye..lagi dekat keinginan n kemahuan itu kembali..ucapkan SYUKUR pdnye yg x terhingga..
Seringkali kita beranggapan rezeki/kepuasan selalunya dalam bentuk wang ringgit, harta benda dan pangkat. Walhal banyak lagi cabang rezeki/kepuasan yang Allah limpahkan kepada kita yang mungkin kurang kita sedari dan syukuri. Sememangnya rezeki dariNya datang dari arah yang tak diduga..WALLAHUALAM

Barangsiapa yang bertakwa kepada Allah, nescaya Allah akan lepaskan ia dari masalah hidup Dan diberikannya rezeki dari sumber yang tidak diduga. Dan barangsiapa yang bertawakkal kepada Allah, nescaya Allah akan mencukupkan keperluannya. Sesungguhnya Allah melaksanakan urusan ( yang dikehendaki ) Nya. Sesungguhnya Allah telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu. (Ayat 2 & 3 Surah At-Talaq)


Renung2kanlah & mari belajar untuk sentiasa mensyukuri nikmat Allah SWT….-buatkuUNTUKsemua-

DOAKAN Kesempurnaan buat skuad HARIMAU MALAYA..

BISMILAHIRAHMANIRAHIM..
Semaikan Keindahan Sayangkan TanahAirku..

Diharap GAUMAN sang HARIMAU dapat mengerunkan deruman sang Singa..AMEEN

Hari inie bakal mencatitkan lagi sejarah pasukan Harimau Malaysia akan turun ke padang bagi melayakkan ke pusingan yang seterusnye..Kekalahan tipis dgelanggang Singapore tidak akan dapat mematahkan semangat skuad Harimau Malaysia untuk meneruskan perjuangan dgn sokongan penyokong2 Malaysia yang dahagakan pasukan Harimau Malaysia terus dsegani dlm arena bola sepak antarabangsa.satu keputusan yang mengecewakan juga.namun kita masih harus rasa bangga dan lega skuad Harimau Malaysia berjaya merapatkan jurang tiga gol ditempat lawan.
walaupun pada satu ketika malaysia ketinggalan 4-1.
aku memang waktu itu dah mula rasa kecewa dan sedih teamat.
aku masih tetap berbangga dengan skuad Harimau Malaysia sebab semuanya adalah barisan anak jati malaysia dan lahir kat malaysia tanah tumpahnye darahku.
kalau singapura..tak payah nak citer lah kan.
pakai pemain import buat ape..cuba pakai pemain lahir kat negara sendiri.
aku pasti keputusan perlawanan mlm nie akan berbeza dimana aku yakin skuad Harimau Malaysia akan berikan yg terbaik demi keindahan dunia bola sepak tanahAirku MALAYSIA.
Sungguh menghampakan buat diriku kerna tidak dpt lagi turun bersame rakan2ku mlm inie utk memberi sokongan padu pada skuad bergelar Harimau Malaya dsebabkan asas2 yg x dpt delakkan..ape pon, aku akan membawa pulang LCD projector dr tempat kejeku utk aku merasai bahang stadium dgn memancarkan ke dinding rumah utk mendapatkan kepuasan screen yg besar..kate naluri rohaniku berasekan skuad Harimau Malaysia yg dbimbing oleh K.RajaGobal pasti akan memberikan sentuhan baru utk mengatasi kelemahan yg harus dbisakan agar tidak mengulangi dgn penawar jaringan dari pasukan Singapura..percaya rohaniku berbicara,skuad Harimau Malaysia akan dapat mengatasi sang Helang dgn kemenangan yg SEMPURNA..bagi memastikan kesempurnaan itu, sama2 kita panjatkan doa kpd skuad Harimau Malaysia x kire la Melayu, India, Cina maupon ape bangsa sekali pon berdoa agar dperoleh kejayaan yg boleh dibanggakan.. .X KIRE LA SAPE YANG AKAN DTURUNKAN, PECAYA SEMUA PEMAIN HARUS USAHA DGN PENOH YAKIN..InsyaAllah..Ameen..
AYUH HARUMKAN NAMA NEGARA KITA..DOA KAMI BERSAME UNTUK SEMUA!!!!!