Dapatkan Mesej Bergambar di Sini

Terima Seadenye

Thursday, 4 August 2011

RENUNGANKU: Kenape AKU mempunyai BLOG??

bismi-llāhi r-raḥmāni r-raḥīm

PERMULAAN KISAHKU..teman2/pengunjung2 BAGAIMANER ek??

Suke dnyatakan dsini agar tujuan n niat naluri jiwaku terjebak dlm kancah arena blog nie bertujuan yang satu mencari kesempurnaan dan keindahan dunia & akhirat..melalui pengalaman2ku atau sefahaman jiwa rohaniku utk same2 dkongsikan buat pegangan kite bersame..dmane yg baik djadikn panduan dan sebaliknye djadikn sempadan utk teman2 pengunjung yg bertandang dlaman blogku inie agar same2 bisa bertukar2 pandangan.dari ruangan inie jugak dapat aku mencoretkan ape yg bermain dpemikiranku yg ade maksud Keindahan Islam utk dkaitkan n dserlahkan dlm laman inie..kekadang, ape yg terpikir terus aku ideakan utk djadikan rujukan buatku jugak teman2 semua..dari sini jugak aku dapat meluahkan ape yg drase dn x terase pada semua dr kesah kehidupan aku maupon penghidupan dsekeliling kite..akan aku rungkai satu persatu kesah perjalananku dalam familyku..keremajaanku..kedewasaanku..perkerjaanku..percintaanku..dan sebagainye yg boleh dkongsikn buat yg ingin memahami arti sebuah RODA KEHIDUPAN dunia yg fana inie..ape yg akan dtonjolkan dan dkongsikan ade dari Nukilanku sendiri dan ade jugak yg dpetik dari teman2 blog yg lain..dmane dgn niat dpt same2 kite memanfaatkan pengetahuan kite dlm bentuk ape jua sekali pon utk dberikan petunjuk secara teori dn positif agar kite ketahui akan Kesempurnaan sebuah Perjalanan ranjau Penghidupan inie..dkongsikn yg baik dan yg sebaliknye..Sesungguhnye..ape yg INDAH darinye yg ESA..dan yg burok kekurangan dari tutur kate bicara hatiku yg rindukanmu..

"YA ALLAH, sesungguhnye aku berlindung dgn keredhaan Engkau, dari kemurkaan Engkau dan dgn kemaafan Engkau, dari seksaan Engkau dan aku berlindung dgn Engkau daripada Engkau.Tidak dapat aku hinggakan pujian dan sanjungan atas diri Engkau, sebagaimane sanjungan Engkau atas diri Engkau" AMEEN.. 

BERSEDERHANA KITE DALAM KEHIDUPAN INIE..


بسم الله الرحمن الرحيم

In the name of ALLAH SWT, Most Gracious, Most Merciful 
 
Bersederhana tanda SYUKUR nikmat kite pada illahi.. oleh itu suke Z kongsikan pada teman2 yg sudi utk singgah akan perkongsian inie..Dalam bulan yg penoh berkah n taqwa ayuh same2 kite persiapkan diri dlm besederhana ketika bebelanje sewaktu Ramadhan n x lame lagi kite akan menyambut EidulFitri hari kemenangan bagi kite yg berpuase..dgn arti kate, besederhana la kite dalam kehidupan kite..dan bemewahlah kite dgn asas2 ISLAM yg indah lagi Sempurna..Wallahualam

DALAM menjalani bahtera kehidupan, Islam memberi garis panduan yang cukup sempurna bagi manusia mencapai puncak kesejahteraan. Hidup menurut ukuran Islam ialah menikmati kesejahteraan di dunia dan di akhirat nanti. Demi merealisasikan harapan yang murni itu, setiap orang Islam haruslah mengamalkan sifat kesederhanaan dalam segenap segi kehidupannya. Sifat ini dipraktikkan Nabi Muhammad dan juga sahabat Baginda, sehingga mereka muncul di permukaan sebagai insan yang sewajarnya diteladani, yang cemerlang dan dirahmati Allah.
Kalau kita menyusuri perjalanan hidup Rasulullah, sejak kecil sehinggalah saat wafatnya, ternyata Baginda tidak pernah mengecapi hidup mewah. Dalam segenap sudut kehidupan Baginda, sama ada cara berpakaian, perhiasan, dalam soal makanan dan sebagainya, berada di paksi kesederhanaan. Padahal Baginda memang mampu untuk hidup bermewah. Namun keimanan yang jitu di dada Baginda justeru mengalahkan segala-galanya. Sesungguhnya sifat ini adalah pakaian peribadi orang yang beriman sebagaimana sabda Baginda yang bermaksud:
“Tidakkah kalian mendengar? Tidakkah kalian mendengar? Sesungguhnya kesederhanaan itu sebahagian daripada iman!” (HR Abu Daud)
Suasana sekarang, kenaikan harga barang keperluan harian yang sepertinya tidak terbendung mampu meletakkan masyarakat dalam kerisauan. Apa lagi bagi golongan berpendapatan rendah. Namun kemelut ini boleh dihadapi dengan lapang dada sekiranya ada kesedaran orang Islam mengambil kebijaksanaan bagaimana mengurus kewangan agar supaya dapat menepati konsep kesederhanaan. Iaitu berjimat cermat, dan hanya membeli barang yang diperlukan saja (tidak mengikut kehendak hawa nafsu yang merosakkan), serta yang paling utama ialah tindakan yang diambil menepati jalan Allah. Dengan itu, ia dapat mengelak kemurkaan Allah dan sebaliknya memperoleh tambahan nikmat-Nya yang menjanjikan kesejahteraan sejati. Perhatian saja firman Allah berikut yang mafhumnya:
“Sesungguhnya jika mereka lurus di atas perjalanan (Islam), Nescaya Kami curahkan kepada mereka air yang lebat. Untuk Kami menguji mereka padanya. Barang siapa berpaling diri dari peringatan Tuhannya (Al-Quran) nescaya Kami masukkan dia ke dalam seksaan yang berat.” (Surah al-Jin: 16-17)
‘Curahan air yang lebat’ itu bermaksud rezeki yang banyak, yang melengkapi segala keperluan hidup manusia.
Islam dengan tegas menegah seseorang membeli barang melebihi keperluan hidup atau berbelanja mengatasi jarum penunjuk pendapatan, lantaran akibatnya akan menimbulkan pembaziran yang dibenci Allah. Jika berbelanja melampaui batas untuk tujuan bermegah-megah, sehingga berlaku pembaziran hanya saja akan menggambarkan tingkah laku orang yang tidak tahu bersyukur dengan nikmat Allah. Sesungguhnya membazir itu adalah amalan syaitan sebagaimana keterangan daripada ayat yang bermaksud:
“Dan jangan membelanjakan hartamu dengan boros yang melampau-lampau. Sesungguhnya orang-orang yang boros itu adalah saudara-saudara syaitan, sedangkan syaitan itu pula adalah makhluk yang sangat kufur kepada Tuhannya.” (al-Israk: 26 – 27)
Orang boros sebenarnya tidak tahu untuk merancang, tidak ada wawasan, tidak gerun dengan masa depannya yang bakal hadir nanti terbiar begitu saja. Akhirnya ditimpa penyakit miskin dan muflis, sebagai modal untuk menjadi orang yang suka berhutang, meminta-minta dan pada pandangan masyarakat pula jelas menjadi hina dan tidak dihormati. Ekoran itu, akan jadi orang yang dibelenggu seribu masalah dan jiwa pun tidak mungkin disentuh ketenangan lagi!
Meskipun digalakkan supaya berhemah, namun janganlah pula sampai ke tahap sifat kikir atau kedekut. Sebagaimana termaktub dalam ayat yang bermaksud:
“Dan janganlah engkau jadikan tanganmu terbelenggu di lehermu…” (al-Israk:29)
Ayat di atas membawa maksud janganlah menahan tangan daripada berbelanja serta memberi nafkah untuk tujuan kebaikan yang mana diumpamakan tangan yang tidak dapat bergerak kerana terbelenggu di leher. Ini adalah kiasan kepada sifat bakhil (Buku Ayat-ayat Hukum: Abdul Latif Muda)
Kita perlu ingat dengan larangan Rasulullah terhadap orang kedekut ini sebagaimana maksud hadis:
“… dan takutlah kamu dari sifat kikir, kerana sesungguhnya sifat kikir itu telah membinasakan umat sebelum kalian, yang mendorong mereka melakukan pertumpahan darah dan menghalalkan semua yang diharamkan Allah.” (HR Muslim)
Gambaran hadis di atas begitu jelas sekali, kerana kikir menyebabkan timbulnya golongan miskin disisihkan oleh golongan yang berada. Terbinalah jurang antara kedua golongan tadi (yang tidak seharusnya wujud dalam sebuah masyarakat). Perasaan dengki, marah, tak puas hati di kalangan orang tidak bernasib baik terhadap orang yang berharta boleh mencetuskan api perbalahan.
Di samping itu, orang yang berharta menjadi semakin sombong dan tamak. Sepanjang masa terisi dengan aktiviti menimbun harta. Cinta kepada harta bertambah menebal dari sehari ke sehari. Lalu tidak mustahil, mereka ini menjadi orang yang enggan mengeluarkan zakat. Namun sesungguhnya orang yang beriman tidak pernah pengidap penyakit kedekut sebagaimana sabda Rasulullah,
“Tidak boleh berkumpul antara iman dan kikir di dalam hati orang yang beriman selama-lamanya” [HR Ibn Adiy]
Menyedari betapa buruknya akibat boros dan kedekut, maka orang Islam hendaklah berada di tengah-tengahnya iaitu bersederhana sebagaimana disuruh oleh syarak, Allah berfirman:
“Dan mereka yang apabila membelanjakan harta mereka tidak melampaui batas (tidak boros) dan tidak pula bakhil, tetapi (sebaliknya perbelanjaan mereka dalam keadaan betul dan sederhana antara kedua-dua cara (boros dan kedekut)” [Surah al-Furqan: 67]

Amin Ya Rabbal Alamin..