Dapatkan Mesej Bergambar di Sini

Terima Seadenye

Monday, 18 July 2011

Benarkah Kite Mendalami "Apa Itu Islam"?? dari yang diketahui..

          Bagaimanakah untuk mengetahui samada kita ini benar2 seorang islam yang KEKAL?
Menjadi Muslim sejati tu tentulah melalui berbagai-bagai tahapan. Yang terpenting, kita tak pernah lelah dan tak pula berputus asa. Ketika kita tengah letih, ingatlah bahwa Allah telah memilih kita sebagai Muslim. Itu bukti bahwa Allah inginkan kita dekat kepada-Nya. Itu bukti bahwa Allah sayangkan kita. Tidak dibiarkan-Nya kita tersesat. Tat kala kita mengingat dosa kita, ingat pula Allah yang menggerakkan kita untuk ingat kepada dosa kita. Allah menggerakkan kita untuk ingat dosa agar kita mahu bertaubat. Allah tak biarkan kita lalai begitu saja hingga terlalu jauh dari-Nya. erbaik sangkalah kepada Allah. Bantulah agama-Nya, maka Dia akan membantu agama dalam dada kita. Mohon kepada-Nya agar Dia menolong kita. Allohumma a’innaa ‘alaa dzikriKa wa syukriKa wa husni ‘ibadatiK.
Untuk menjadi Muslim sejati tu tentulah dengan mendirikan tiang-tiang agama, baik yang utama seperti Syahadatain, sholat 5 waktu, zakat, puasa Ramadhan, dan hajji pabila mampu; maupun tiang-tiang lain yang memperkokoh dan juga penghias bangunannya.
Jika kau punya bangunan, tiang-tiang utamanya roboh, akankah kau masih mempunyai bangunan? Yang ada tinggallah puing-puing, bukan bangunan. Jika hanya jendela yg rusak, kau masih bisa perbaiki. Tetapi jika tiang sudah roboh… na’udzubillahi min dzalik. Maka jagalah tiang2 agama. jangan sampai kita termasuk orang yg roboh bangunan agamanya alias tak lagi disebut beragama Islam. Wallahu a’lam
Diriwayatkan daripada Abu Hurairah r.a katanya: Pada suatu hari, ketika Rasulullah s.a.w berada bersama kaum muslimin, datang seorang lelaki.
Kemudian lelaki itu bertanya kepada baginda: “Wahai Rasulullah! Apakah yang dimaksudkan dengan Iman?”
Lalu baginda bersabda: “Kamu hendaklah percaya iaitu beriman kepada Allah, para Malaikat, semua Kitab yang diturunkan, hari pertemuan denganNya, para Rasul dan percaya kepada Hari Kebangkitan.”
Lelaki itu bertanya lagi: “Wahai Rasulullah! Apakah pula yang dimaksudkan dengan Islam?”
Baginda bersabda: “Islam ialah mengabdikan diri kepada Allah dan tidak menyekutukanNya dengan perkara lain, mendirikan sembahyang yang telah difardukan, mengeluarkan Zakat yang diwajibkan dan berpuasa pada bulan Ramadan.”
Kemudian lelaki tersebut bertanya lagi: “Wahai Rasulullah! Apakah makna Ihsan?”
Rasulullah s.a.w bersabda: “Engkau hendaklah beribadat kepada Allah seolah-olah engkau melihatNya, sekiranya engkau tidak melihatNya, maka ketahuilah bahawa Dia sentiasa memerhatikanmu.”
Lelaki tersebut bertanya lagi: “Wahai Rasulullah! Bilakah Hari Kiamat akan berlaku?”
Rasulullah s.a.w bersabda: “Sememangnya orang yang bertanyakannya lebih mengetahui dariku. Walau bagaimanapun aku akan ceritakan kepadamu mengenai tanda-tandanya. Apabila seseorang hamba melahirkan majikannya maka itu adalah sebahagian dari tandanya. Seterusnya apabila seorang miskin menjadi pemimpin masyarakat, itu juga sebahagian dari tandanya. Selain dari itu apabila masyarakat yang pada asalnya pengembala kambing mampu bersaing dalam menghiasi bangunan-bangunan mereka, maka itu juga dikira tanda akan berlakunya Kiamat. Hanya lima perkara itulah sahaja sebahagian dari tanda-tanda yang diketahui dan selain dari itu Allah sahaja Yang Maha Mengetahuinya. Kemudian Rasulullah s.a.w membaca Surah Luqman ayat 34 yang bermaksud: Sesungguhnya Allah lebih mengetahui bilakah akan berlaku Hari Kiamat, di samping itu Dialah juga yang menurunkan hujan dan mengetahui apa yang ada di dalam rahim ibu yang mengandung. Tiada seorang pun yang mengetahui apakah yang akan diusahakannya pada keesokan hari iaitu samada baik atau jahat dan tiada seorang pun yang mengetahui di manakah dia akan menemui ajalnya. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui lagi Amat Meliputi pengetahuanNya.”
Kemudian lelaki tersebut beredar dari situ. Rasulullah s.a.w terus bersabda kepada sahabatnya: “Sila panggil orang itu kembali.”
Lalu para sahabat berkejar ke arah lelaki tersebut untuk memanggilnya kembali tetapi mereka dapati lelaki tersebut telah hilang.
Lantas Rasulullah s.a.w bersabda: “Lelaki tadi ialah Jibril a.s. Kedatangannya adalah untuk mengajar manusia tentang agama mereka.” [HR. Bukhori (48), Muslim (10)]
“Dibangun Islam itu atas lima perkara: Memberi kesaksian bahwa tiada Ilah selain Allah dan Muhammad adalah utusan Allah, mendirikan shalat, menunaikan zakat, berhajji ke Baitullah, dan berpuasa Ramadhan.” [HR. Bukhori dan Muslim dari Abi Abdurrahman (Abdullah) bin Umar bin Khoththob radhiyallahu 'anhuma]
Ameen..

0 comments:

Post a Comment